Kedves olvasó!

Most egy olyan témát boncolgatunk, ami igazán megdöbbentett engem is...

Szomorú történet, és már igazán megoldás kéne egy Nógrád megyei településnek: Ipolytarnócnak!

Újra megáradt a falu melletti Ipoly, így fél tucat tarnóci családnak ismét költöznie kellett otthonából. Pedig nem kéne nekik: korábban 50 millió forint volt elkülönítve helyzetük rendezésére, ám a pénzt egyszer csak zárolták....

                                                   Homokzsákkos védekezés

A baj még a nyolcvanas években kezdődött, amikor az Ipoly szlovák oldalán erős, nyolc méter koronaszélességű gát épült, a magyar részen viszont védtelenül maradt a part. Azóta az elöntés a magyar oldalon rendszeressé vált. A helyiek ezért is örültek, amikor kiderült, hogy a forráshiányos önkormányzat önrész előteremtése nélkül pályázhat egy száz százalékban finanszírozott, árvízvédelmi beruházásra. A tervek és geodéziai mérések elkészítéséhez 1,2 millió forintos hitelt vettek fel, de ezt a pénzt is elbukták, mivel a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség álláspontja szerint a tervek nem feleltek meg a vonatkozó előírásoknak. Szabó Tibor polgármester akkor azt nyilatkozta, hogy a tapasztalok szerint egy ekkorra gát elegendő lenne, a vízjogi hatóság viszont nem adta ki az engedélyt a „nem szabványos gátra”, az önkormányzat ezután pedig lemondott a pályázaton elnyert 50 millió forintról. Ezt követően a Szabó Tibor Illés Zoltán államtitkárral és Becsó Zsolt megyei közgyűlési elnökkel egyeztetve végül arra jutott, hogy az állam kisajátíthatná az érintett nyolc „árvízi” házat. A 2011 decemberében beadott, 50 milliós költségmódosítási javaslatot meg is szavazta az Országgyűlés, a salgótarjáni kormányhivatal elkészítette az értékbecslést, az érintettek pedig készülődtek a költözéshez....

ZÁROLTÁK AZ 50 MILLIÓ FORINTOT!

Csaknem egy év múlva, 2012 novemberében jött a hír, hogy a Belügyminisztérium az Országgyűlés korábbi határozata dacára, költségtakarékossági okokból, zárolta az ipolytarnóci árvízkárosultak elköltöztetésére megszavazott 50 millió forintot, amelyből nemcsak a házak megvásárlására, hanem a költöztetésre és a tereprendezésre is futotta volna. Ezután mondott le a település polgármestere, Szabó Tibor.

                                                   A lemondott polgármester: Szabó Tibor

A Szaló Péter belügyminisztériumi helyettes államtitkárnak címzett levélben emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2011 decemberében 50 millió forintot különített el a 2012-es költségvetésben az érintett nyolc ingatlan kiváltására. Úgy fogalmazott, a BM ezt a feladatot "a mai napig képtelen volt végrehajtani", végül a tárca az év végén zárolta a pénzt.

Ebben az évben (pedig még csak április van ) 2x öntötte el az említett házakat az ipoly. Van egy különösen veszélyeztetett lakás is ahová a lakásba folyamatosan beszivárog az aljzatbetontból a víz. Az érintett lakók a mai napig értetlenül állnak dolog mögött. A  BM folyamatosan hárít, és érdemi információt nem tud adni. Csak kifogásokat keresnek... A belügyminszter Pintér Sándor kérésünkre nem válaszolt, de azt megtudtuk, hogy a továbbiakban nem hajlandóak ezell foglalkozni, és a BM ezt az ügyet lezártnak tekinti!

Kérem emberek! A képeken látszik, hogy a nyolc lakóházból 3 ingatlan a kettőezres évek elején épült ("szocpol"-os ingatlanok, az érintettek elmondása szerint az építőanyagot kispórolták, és nem kellő statikai szerkeztűek a házak, és bármelyik árvíznél össze is dőlhet.), és most jön a kérdés. Mivel  a 80-as években történt az Ipoly szabályozása, és azóta okoz gondot az árvíz.. Árvízterületnek van nyilvánítva ez a terület. Akkor ki adott ezeknek az ingatlanokra építési engedélyt? Ki a felelős azért, hogy ez a 3 lakóház itt felépült Ipolytarnóc legmélyebb pontján?


Ottjártunkkor a helyiek elmondták, hogy lehetetlen így élni. Folyamatos rettegésben élnek ezek az emberek, hogy mikor dől rájuk a házuk, mikor jön árvíz...
 Félnek az ott lakók, hogy valamilyen betegséget kapnak a gyermekeik, és ők, mert senki nem tudja, hogy az Ipoly milyen szennyező anyagot hoz magával. A közeli szennyvízátemelőt az árvíz ideje alatt kikapcsolják, és a falu szennyvíze ilyenkor vissza szivárog a elöntött területekre.

Ezek az emberek nem tudják a hétköznapi emberek életét élni, mert az állam, az akkori önkormányzat, azok a felelőtlen, és korrupt emberek, akik pár 10 ezer forintért aláírták az építési-és lakhatási engedélyeket mit sem törődve az ide költöző emberekkel. Sajnálattal néztem körül, és azt látni, hogy embertársaink ily módon meg vannak alázva.

Az állam megígérte a segítségét, és aztán a végén bemutatott! Érthetetlen dolog, hogy nem tudják a honatyák felfogni : EMBEREKKEL JÁTSZANAK!!!

További linkek: Árvíz Ipolytarnócon , Komka.hu,    Ipoly a tornácon

Címkék: Magyarország Miniszterelnök Árvíz Ipolytarnóc

A bejegyzés trackback címe:

https://mifolyikittt.blog.hu/api/trackback/id/tr45233562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldkarak 2013.04.20. 21:42:12

A nagy matek feladvány: a Fradi stadion árából hány Ipolytarnóc épülhetne
süti beállítások módosítása